Despre acest ghid

Acest ghid a fost creat pentru a vă ajuta să navigați cu încredere în lumea complexă a protecției datelor și să vă asigurați că respectați regulile și reglementările în vigoare.

Cuprinsul ghidului acoperă o serie de orientări importante, printre care:

  • regulile de acces la bazele de date electronice,
  • asigurarea exactității datelor medicale,
  • utilizarea dispozitivelor mobile,
  • oferirea de servicii de telemedicină,
  • gestionarea cererilor persoanelor vizate și
  • protejarea datelor în diverse contexte.

Ghidul abordează aspectele esențiale ale confidențialității în sistemul medical românesc, oferindu-vă resursele necesare pentru a înțelege și respecta normele de protecție a datelor personale ale pacienților.

Importanța ghidului nu se limitează doar la informațiile prezentate, ci și la modul în care acestea sunt puse în aplicare în practica medicală. Prin urmare, acest ghid vă va oferi nu doar cunoștințele teoretice, ci și instrumentele practice pentru a vă proteja pacienții și a respecta legislația în vigoare.

Nu ratați ocazia de a vă îmbunătăți cunoștințele și de a vă asigura că sunteți pregătiți să abordați orice situație legată de protecția datelor în activitatea medicală. Alăturați-vă comunității noastre și descoperiți ghidul practic pentru protecția datelor în mediul medical, resursa esențială pentru medicii din România!

Rezumat Video

Intrebări Frecvente

Conform RGPD, pacienții au dreptul să acceseze datele lor medicale, să rectifice orice date inexacte, să solicite ștergerea datelor (cu unele excepții) și să obțină o copie portabilă a datelor în cazul în care colectarea datelor s-a bazat pe consimțământ sau pe baza unui contract.

În conformitate cu legislația română, pacienții nu au dreptul legal de a adăuga o notă personală cu privire la o eroare în dosarul lor medical electronic.
În principiu, pacienții pot solicita eliminarea datelor privind sănătatea specifice bolilor vindecate din dosarul lor medical electronic în România, cu unele excepții.
În prezent, nu există în România un sistem care să permită pacienților să pună la dispoziție datele lor pentru cercetători fără referire la un anumit proiect de cercetare.
Da, în România există sisteme TIC care permit profesioniștilor din domeniul sănătății să împărtășească dosare medicale electronice (EHR) ale pacienților individuali cu alți profesioniști din domeniul sănătății.